Margarinsiz Elmalı Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet orta boy elma
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ (tercihen ayçiçek veya zeytinyağı)
- 1 adet yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı tarçın
- Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)
İç Harcı İçin:
- 2 adet elma
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım su bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Öncelikle iç harç için elmaları soyup küp küp doğrayın. Bir tavaya alıp şeker ve tarçınla birlikte kavurun. Elmalar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. İsteğe bağlı olarak ceviz ekleyip soğumaya bırakın.
- Kurabiye hamuru için bir kasede yumurta ve şekeri iyice çırpın.
- Üzerine sıvı yağ, vanilya, kabartma tozu ve tarçını ekleyip karıştırın.
- Yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edin. Unu kontrollü ekleyin, hamurun kıvamını kontrol ederek ilave edin.
- Hamuru tezgaha alıp hafifçe un serperek açabileceğiniz kıvama getirin.
- Hamuru merdane yardımıyla yaklaşık 0,5 cm kalınlığında açın.
- Bir bardak veya kurabiye kalıbıyla yuvarlak şekiller çıkarın.
- Yarısının üzerine hazırladığınız elmalı iç harçtan bir tatlı kaşığı koyun.
- Diğer yuvarlakları üzerine kapatıp kenarlarını hafifçe bastırarak yapıştırın.
- Kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar, üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Hamurunuz çok yumuşak olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz, ancak fazla un eklemek kurabiyelerin sertleşmesine neden olabilir.
- Elmalı iç harcı soğuk olursa kurabiyelerin şekli daha kolay bozulmaz.
- Kurabiyelerin üzerine pişirmeden önce yumurta sarısı sürüp tarçın serpebilirsiniz.
- Fırın sıcaklığı farklılık gösterebilir, bu yüzden kurabiyeleri kontrollü pişirin.
|