Tuzlu Peynirli Kurabiye
Tuzlu peynirli kurabiye; diğer kurabiye çeşitlerine nazaran daha az bilinse de son derece basit kurabiye çeşitlerinden biridir. Tuzlu peynirli kurabiye ismi ilk duyulduğu zaman tuz, peynir gibi aromaların kurabiyede pek de güzel olmayacağı düşünülse de tahmin edilenin eksine epey leziz bir tariftir. Hazırlanmasında ise diğer kurabiyelerden fazla hiçbir zahmeti yoktur.
Yani; daha önce bir kez bile olsa kurabiye pişirmiş olan herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir tariftir. Bu yazıda da tuzlu peynirli kurabiyenin basit tarifinden ve gerekli malzemelerden bahsedeceğiz:
Tuzlu peynirli kurabiye için gerekli malzemeler- 5-6 çay bardağı un
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 7-8 tatlı kaşığı yoğurt
- Yeterli miktarda peynir
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 50 gr tereyağı
- Yeterli miktarda çörek otu
- 1 adet yumurtanın sarısı
Tuzlu peynirli kurabiye tarifi nasıl yapılır?- Tuzlu peynirli kurabiyenin hazırlanışı diğer kurabiye tarifleriyle hemen hemen aynıdır. Sadece aromasının verileceği bazı aşamalarda kendine has işlemleri vardır. Dolayısıyla; yukarıda sayılan malzemeler temin edildikten sonra, her kurabiye tarifinde olduğu gibi tuzlu peynirli kurabiyenin hazırlanışında da hamur yoğrulacak bir kap, kurabiyelerin dizileceği bir tepsi, borcam, vs. Kap ve tuzlu peynirli kurabiyelerin pişirileceği bir fırın gereklidir.
- Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra tuzlu peynirli kurabiye tarifine ilk olarak hamurun oluşturulması ve yoğrulmasıyla başlanır.
Bir çay bardağı kadar un kenara ayrılır. Kalan unlar ise hamura karıştırmak üzere kaba dökülür. Dökülen bu un; tuzlu peynirli kurabiye hamurunun hammaddesidir.
- Undan sonra aynı kaba yoğurt, sıvı yağ, tereyağı, kabartma tozu ve yumurta eklenerek tuzlu peynirli kurabiye hamuru yoğrulmaya başlanır. Bu aşamada; malzemelerin iyice karışması ve tamamen bir olarak homojenleşmeleri son derece önemlidir. Hamurun özensiz bir şekilde hazırlanması halinde tuzlu peynirli kurabiyeler istenen tatta olmayacaktır.
- İyice yoğurduktan sonra hamur zamanla yumuşayacaktır ve ele yapışmayan bir kıvama gelecektir. Bu kıvama geldiği zaman hamurdan, avuç içi büyüklüğünü geçmeyecek şekilde istenen büyüklükte parçalar koparılır. İşte bu parçalar; sonrasında pişirilecek olan tuzlu peynirli kurabiyelerdir. Bu yüzden koparılan parçaların muntazam ve mümkün olduğunca eşit olmasına dikkat edilmelidir.
- Yukarıda anlatıldığı gibi tuzlu peynirli kurabiyeler hamurdan tek tek oluşturulduktan sonra; bu kurabiyelerin tam ortasında bir delik açılır. Bu deliklerin içine ise küçük miktarda peynir veya istenen başka bir sos yerleştirilir. Daha sonra tekrar delikler kapatılarak peynirin iyice içeri gömülmesi ve tuzlu peynirli kurabiyelerin yuvarlak hale geri gelmeleri sağlanır.
- Tuzlu peynirli kurabiyeler bu hale getirildikten sonra fırına konacak tepsiye dizilir. Tepside birbirlerinden hafifçe aralıklarla ve muntazam olarak dizilmeleri önemlidir. Bu, kurabiyelerin daha verimli ve daha iyi pişmelerini sağlayacaktır.
- Yalnız tuzlu peynirli kurabiyeleri fırına vermeden önce son bir aşama daha vardır. Bu aşamada da sos hazırlanacaktır. Bunun için; hazırlanmış olan yumurta sarısı, bir fırça, vs. Yardımıyla tuzlu peynirli kurabiyelerin üzerine sürülür. Hemen ardından da çörek otu tüm kurabiyelerin üzerine mümkün olduğunca eşit olarak serpilir.
- Bu işlemden sonra tuzlu peynirli kurabiyeler fırına verilerek pişmeye bırakılır.
- Tuzlu peynirli kurabiye tarifi tamamlanmıştır; fırından çıkarılıp soğutulduktan sonra servis edilebilir.
- Afiyet olsun.
21.01.2024 07:26:52
Tuzlu Peynirli Kurabiye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|