{ "title": "Sirkeli Tuzlu Kurabiye", "image": "https://www.tuzlukurabiye.gen.tr/images/sirkeli-tuzlu-kurabiye.gif", "date": "19.01.2024 07:05:12", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Sirkeli Tuzlu Kurabiye, akşam çaylarının yanında tüketilebilecek bir kurabiye çeşididir. Hazırlığı oldukça basit ve kısa zamanlıdır. Misafirler için hemencecik yapılıp sunumu gerçekleştirilebilir. Ağızda dağılan bir yapısı vardır. İçerisine katılan sirke sayesinde dış yüzeyi çıtır çıtır olur. Çocukları için beslenme çantası hazırlayan annelere besleyici bir alternatiftir. Yine kahvaltı sofralarını zengin menü sevenlere iyi bir çeşittir. Bu kurabiye önceden yapılıp derin dondurucuda aylarca saklanabilir. Kolay kolay bayatlamayan bu tarif buzdolabı dışında da saklanabilir. Cam ağzı kapaklı bir kavanozda 4 gün boyunca bekletilir. Ev oturmasına gidenler için şık bir hediyedir. Çalışan annelerin çocuklarına hoş bir eğlencedir. Pratik bir kurabiye olmasından dolayı az zamanda çok sayıda kurabiye yapılabilir. Bu tarifi evde okula gitmeyen miniklerle yapabilirsiniz. Böylece çocukların el becerileri keyifli bir şekilde gelişecektir.

Sirkeli Tuzlu Kurabiye İçin Malzemeleri
Sirkeli Tuzlu Kurabiye Nasıl Yapılır?

Derince bir cam kabın içerisine oda sıcaklığında margarini, sıvı yağı ve sirkeyi koyalım. Elimizle bu üç malzemenin iyice karışmasını sağlayalım. Kabın içerisine tuz ve şekeri de koyduktan sonra şeker eriyene kadar karıştırmayı sürdürelim. Şeker eridiği zaman kâseye malzemenin kaldıracağı miktarda un dökelim. Unu karıştırmadan önce kabartma tozunu da koyup yoğurma işlemini başlatalım. İyice yoğurduğumuz hamur ele yapışmıyorsa ve kolayca şekil alıyorsa hamurun kıvamı tam olmuş demektir. Bu durumun farklı yönde gelişme yaşanırsa hamuru toparlayabilme adına azar azar un ilavesi yapılmalıdır. Hamur ele yapışmadan kolayca şekil almaya başladığında kurabiyelerin şekillendirme aşamasına geçilebilir. Pişirme kâğıdı serilmiş olan fırın tepsisinin içerisine kurabiyeleri arzuya göre şekillendirip koyalım. Şekil verme konusunda kararsız kalanlar, simit, ceviz, çubuk, kare ve yuvarlak şekilleri deneyebilirsiniz. Bu aşamada kurabiye kalıpları da kullanılabilir. Hazırlamış olduğumuz kurabiyeleri pişmeye bırakmadan önceki son adım olan üzerini hazırlama kısmına geçelim.

Listede vermiş olduğumuz bir yumurtanın sarısını kâseye alalım ve fırça yardımı ile kurabiyelerin üzerlerine sürelim. Bu işlemden sonra yine listede yer verdiğimiz susamları kurabiyelerin üstlerine gelişi güzel serpelim. Şekiller verip üzerini hazırlamış olduğumuz kurabiyeleri önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırına koyalım. Kurabiyelerin pişme süresi 30 dakikadır. Bazı fırınların farklı fonksiyonları olduğu için bu süre bazen yetmeyebilir, bazense fazla gelebilir. Bu durumda yapılması gereken, göz karanı kullanmaktır. Eğer kurabiyelerin üstleri pembeleşmiş ise kurabiyeler pişmişler demektir. Yine susamların kızardıkları görüldüğünde de aynı durum olmuş demektir. Pişme aşamasını başarı ile atlatmış olan Sirkeli Tuzlu Kurabiyeler servise hazırdır.

Afiyet olsun

" } ] }