Çörekotlu tuzlu kurabiye; herkesçe bilinen sade tuzlu kurabiye tarifine çörek otunun da eklenmesiyle elde edilen, çok büyük bir yaratıcılığı olmasa da ikram edildiğinde farklı bir lezzet sunulmasını sağlayan güzel bir tariftir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım çörekotlu tuzlu kurabiye tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.
Çörekotlu tuzlu kurabiye için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 adet yumurta
100 gram margarin
200 gram tereyağı
1-2 su bardağı un
Bir tutam tuz
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı çörekotu
1 paket kabartma tozu
Çörekotlu tuzlu kurabiye tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra çörekotlu tuzlu kurabiye tarifine başlanabilir. Her kurabiye tarifinde olduğu gibi çörekotlu tuzlu kurabiyede de önce bir hamur oluşturulacak; sonra bu hamurdan kurabiyeler elde edilip pişirilecek ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin çörekotlu tuzlu kurabiye tarifi için hazır edilmesi gereklidir. Bunun için; 1 adet yumurtanın kırılarak sarısı ve akı ayrılmalıdır. Çünkü bunlar çörekotlu tuzlu kurabiye tarifinin farklı aşamalarında kullanılacaktır. Diğer malzemelerin de yakınlarda bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; çörekoutlu tuzlu kurabiye hamuru hazırlamak için uygun bir kabın ve pişirmek için de bir fırın tepsisinin şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra çörekotlu tuzlu kurabiye tarifinin ilk adımı uygulanır. Harç hazırlamak için ayarlanan kabın içine ilk olarak margarin konur. Sonra yumurtanın akı da bu kaba ilave edilir ve karıştırma işlemine başlanır. Margarin hafif sıvılaştıktan sonra 2 yemek kaşığı çörekotu da bu kaba eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. 200 gram da tereyağı eklenip yeterince karıştırıldıktan sonra 2 yemek kaşığı şeker de ilave edilir ve aynı işlemlere tabi tutulur. Son olarak az miktarda sıvı yağ eklenir ve çörekotlu tuzlu kurabiye harcının daha sıcı kıvama gelmesi sağlanır.
Hazırlanan bu çörekotlu tuzlu kurabiye hamuruna 1 paket kabartma tozu ve 1-2 su bardağı un da ilave edilir ve hamur kıvamı alıncaya kadar yoğrulu. Yalnız unun birdenbire boca edilmeden; azar azar eklenmesi tavsiye edilir. Böylece çörekotlu kurabiye hamuru için en ideal kıvam bulunacaktır.
Şimdi sıra çörekotlu tuzlu kurabiyeleri elde etmeye gelmiştir. İlk adımda hazırlanan hamurdan istenen şekilde ve büyüklükte parçlara koparılarak fırın tepsisine dizilir. Tabii ki öncesinde fırın tepsisi yağlanmış olmalıdır. Daha sonra yumurtanın sarısı da üzerlerine sürülür ve sonraki adımna geçilir.
Artık geriye sadece çörekotlu tuzlu kurabiyenin pişirilmesi kalmıştır. Bunun için de fırın tepsisi fırına verilir ve çörekotlu tuzlu kurabiyelerin üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Sonra biraz ılımaları beklenen çörekotlu tuzlu kurabiyelerin servisi yapılır.